Voor Nieuws, Trends & Tips

Nieuws

Verbeter het leerproces met Blended Learning

Onze samenleving heeft in een ontzettend korte tijd ongelofelijke sprongen gemaakt in haar digitalisering. We voelen de invloeden hiervan overal om ons heen; in het vervoer, in ons dagelijks telefoongebruik en –misschien nog wel een van de belangrijksten– in ons onderwijs. Er is een nieuwe leermethode ontstaan die het analoge leren dat we kennen en waar we mee zijn opgegroeid combineert met de nieuwe digitale middelen: Blended Learning!

Blended Learning 101

De leerstroming Blended Learning beschrijft zichzelf als volgt: “Het is een mix van verschillende leervormen, zoals klassieke training en e-learning”. Deze termen kunnen voor veel mensen abstract klinken. Met klassieke training wordt er het ‘traditionele’ leren bedoeld; boeken, werkboeken, sommen op het bord. Het is een overkoepelende term voor alle analoge media die worden gebruikt in het onderwijs. Daartegenover staat dus e-learning; het online onderwijzen van de studenten. Dit wordt gedaan door middel van bijvoorbeeld Youtube filmpjes, online spreadsheets en Kahoot-quizzen, maar ook Powerpoint-presentaties vallen al onder e-learning.

Probleem of oplossing?

Het scheiden van de twee is in ons huidige onderwijsklimaat nu al bijna ondenkbaar en iets wat we eigenlijk ook niet meer moeten willen. Digitalisering is een feit en het onderwijs kan hier net zo goed in meegaan. Het biedt namelijk ontzettend veel mogelijkheden voor studenten. Blended Learning is hierin, volgensmij, de perfecte middenweg. Het onthoudt de analoge media maar geeft leerlingen ook de ruimte om volop gebruik te maken van alle innovaties om hen heen. Hier valt ontzettend veel leerzaams uit te halen. Als we een goede vorm van Blended Learning blijven toepassen op ons onderwijs en blijven meegaan met onze tijd, zonder te vergeten waar we vandaan komen, zullen we alsmaar intelligentere kinderen opvoeden. Wel moeten we met Blended Learning en alle andere digitaliserende stromingen niet vergeten om ook sociale vaardigheden te blijven trainen, dit is immers net zo belangrijk als algemene kennis.

Dus, leraren en leerlingen, wees niet bang voor die computer, maar maak er juist volop gebruik van!

Geef een reactie